Norvegia renunta la radio FM

de 3617 ori

TITLU ARTICOL

Norvegia va deveni prima tara din lume care va renunta incepand din 2017 la radiourile FM, in cadrul unui proces care vizeaza finalizarea tranzitiei catre radioul digital. Anuntul a fost facut saptamana trecuta de Ministerul Culturii din Norvegia.

Potrivit site-ului Radio.no, standardul Digital Audio Bradcasting (DAB) va oferi ascultatorilor norvegieni un conntinut radiofonic mult mai diversificat. In prezent stabdardul DAB este utilizat deja de 22 de posturi nationale din Norvegia , in conditiile in care standardul FM este folosit doar de cicni postuir nationale.

TNS Gallup a reazlizat un studiu care a arata ca 56% dintre norvegieni asculta in fiecare zi programe emise de posturi de radio digitale.

Alte tari sin Europa si Asia de Sud-Est se afla in plin proces de tranzitie catre implementarea standardului DAB, Norvegia fiind prima tara care va renunta la standardul FM.

In 2012, Pew Research Center a realizat un studiu care a dezvalut o realitate care arata ca zilele FM-ului sunt numarate. Desi peste 90% dintre americani inca asculta posturile de radio AM si FM , tot mai multe persoane aleg sa renunte la radioul analog in fiecare an, in favoarea postuilor de radio care transmit online. Radioul digital reprezinta o imbunatatire extraordinara de la introducerea stardadului FM pentru radiodifuziune , in urma cu 50 de ani. Principalele trei tipuri de transmisiuni digitale folosite in prezent sunt DAB, HD Radio si DRM.

In tara noastra, posturile de radio Kiss FM, Magic FM si One FM transmit programe prin sistemul de emisie digitala HD Radio la Bucursti si Craiova. Pentru receptionarea semnalului HD Radio este necesara achizitionarea unui aparat care detine aceasta tehnologie. Aceste aparate pot receptiona si posturile de radio care emit in tehnologia clasica AM si FM.

sursa: Mediafax